The Kiss (1907-1908) by Gustav Klimt ~ Вярвайте на другия

...
  The Kiss (1907-1908) by Gustav Klimt ~ Вярвайте на другия
Коментари Харесай

Вярвайте на другия до доказване на противното ♥ Крис КЛАЙНКЕ

 

The Kiss (1907-1908) by Gustav Klimt

~ Вярвайте на другия до доказване на противното

Умение за справяне, потребно във всички близки взаимоотношения, е способността да простите на колегата си за това, че прави неща, които не харесвате. Например можете да си кажете: „ Това, което сътрудникът ми направи (или не направи), съставлява проблем за мен, само че аз знам, че той/тя има положителни планове и доста позитивни страни. Не съм щастлив/а, само че мога да простя и да му имам вяра до доказване на противното ”. 

Стойността на вярата в другия, до момента в който нямате безапелационни доказателства за противното, е демонстрирана в четири проучвания, сравняващи реакциите на дистресирани и недистресирани двойки на позитивните и негативните дейности на колегата. Тъй като недистресираните двойки отдават заслуженото на сътрудниците си за позитивните им дейности, за тях е по-лесно да живеят с негативните прояви на другия. Дистресираните двойки са свръхангажирани с негативното. Те прекарват доста време във фокусиране върху неудовлетворението си от колегата и им е мъчно да оценят неговите/нейните компенсиращи позитивни качества. Тези проучвания демонстрират, че хората с щастливи връзки знаят по какъв начин да отдават заслуженото на позитивното във взаимоотношението. 

~ Обвиняване и негативно мислене 

Всички разказани дотук реакции за справяне с неудовлетворителни връзки включват вдишване на позитивен, насочен към действието метод. Последният вид – обвиняването и негативното мислене, не се предлага, тъй като е деструктивен. Те обаче заслужават да бъдат разисквани, тъй като постоянно е изкушаващо да избягваш отговорност, като обвиняваш колегата за проблемите във връзката. Изследователите са посочили, че дистресираните двойки се ангажират в такова държание доста повече от недистресираните. Хората с неприятни взаимоотношения усещат, че сътрудниците им са по-отговорни от тях за проблемите във връзката. Те преглеждат негативните държания на другия като резултат от нарцисизъм, нехайство и липса на обвързване. Нещастните във взаимоотношението си хора нормално си споделят следните видове неща: 

„ Партньорът ми не би работил по този метод, в случай че фактически се интересуваше от мен. ” 

„ Отказвам да поема отговорност, в случай че сътрудникът ми не направи нещо благо за мен. ” 

„ Ще си го върна и ще накарам колегата ми да страда, тъй като не се отнася добре с мен. ” 

Хората с щастливи връзки са способни да слагат възприятията си в вероятност: 

„ Ако желая сътрудникът ми да реагира по друг метод, би трябвало да поема самодейността. ” 

„ Невинаги ми харесва, само че знам, че нещата ще се наредят най-добре, в случай че съм задоволително гъвкав/а, с цел да покажа на колегата ми обвързаност. ” 

„ Искам да кажа на колегата си, че съм гневен/на, само че за връзката ни няма да е най-добре, в случай че го/я накарам да страда. ” 

Обвиняването и негативното мислене неизбежно ни водят до действане по негативен метод по отношение на сътрудниците ни. Освен в случай че другият е кадърен да употребява някои от описаните в тази глава умения за справяне, неговата/нейната реакция евентуално ще е негативна или той/тя ще се откаже от ангажиране в позитивни дейности. Ще попаднете в циничен кръг, в който негативните държания, усеща и мисли надвиват над способността ви да вършиме адаптивни оценки.

~ Прекратяване на връзката 

Три неща нормално карат хората да прекратят обещано взаимодействие: разликите, скуката и негативните усеща. 

Различия. Осъзнавате, че вие и другият човек нямате доста общи неща. Съществуват прекомерно доста разлики в полезностите, ползите и задачите, с цел да продължите връзката. 

Скука. Връзката стагнира. Не израствате дружно и не се сближавате, тъй като не вървите в една посока. 

Отрицателни усеща. Отрицателното надвива над позитивното. Критиките и недоволствата надвиват над любовта, поддръжката и привързаността. 

Когато връзката е застрашена и вие и сътрудникът ви не сте стимулирани да извършите промени, е време да обмислите опцията всеки да поеме по своя път. На този стадий би трябвало да вземете в ръце контрола върху живота си и отговорността за дейностите си. 

~ Бъдете подготвени да работите 

Добрите взаимоотношения не идват на готово: те изискват непрекъснати старания. Джордж Левингър го показва доста ясно: „ Това, което има значение в построяването на благополучен брак (или на което и да е друго удовлетворяващо взаимоотношение), е не толкоз какъв брой съвместими сте, а по какъв начин се справяте с несъвместимостта ”.

Справянето с споровете в околните взаимоотношения изисква ангажирането ви с непрекъснатото упражняване на уменията.

Избрано от: „ Справяне с провокациите на живота “, Крис Клайнке, изд. „ Наука и изкуство “, 1999 г. 
Картина: The Kiss (1907-1908) by Gustav Klimt; en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР